Bellofresco: échte lambrusco & pignoletto

Vergeet wat je weet over lambrusco. We beginnen gewoon opnieuw. De lambrusco heeft buiten Italië geen goed imago, maar verwar de opvallend voordelig geprijsde, zoete lambrusco niet met de échte lambrusco, die buiten Italië een grote onbekende is.

Échte lambrusco is droog, heeft altijd een ‘champagnekurk’, minimaal 11% alcoholpercentage en is DOP gecertificeerd. Deze kwaliteitsbenaming staat voor Denominazione di Origine Protetta en garandeert de herkomst van de druiven en het productieproces. De pay-off Riservato agli amici DOP betekent vrij vertaald dat Bellofresco speciaal wordt gebotteld voor liefhebbers van DOP-kwaliteit.

De jonge Italiaanse wijnboer Alberto Pezzuoli uit Modena (Emilia-Romagna streek) heeft zijn zinnen gezet op eerherstel voor de lambrusco buiten Italië. Hij brengt nu deze échte lokale lambrusco (rood en rosé) onder de merknaam Bellofresco als eerste op de Nederlandse markt. Bovendien laat Alberto ons kennismaken met een andere frisse bruisende wijn uit dezelfde regio, de pignoletto (wit), die vooral wereldberoemd in Emilia-Romagna is.

Emilia-Romagna, gelegen ten noorden van Toscane, is zelfs naar Italiaanse maatstaven een streek van fijnproevers. Hier zijn onder meer uitgevonden: Bolognesesaus ragù alla bolognese, lasagna, tortellini, mortadella, piadina, Parmaham Prosciutto di Parma en Parmezaanse kaas Parmigiano Reggiano. Ook de wereldberoemde balsamico azijn, Aceto Balsamico, vindt zijn oorsprong in hetzelfde gedeelte van Italië. Kortom, daar moeten wel goede wijnen vandaan komen. Niet voor niets staat er steevast een goede lambrusco op de kaart van het beste restaurant van de wereld: Osteria Francescana.

Bellofresco drink je gekoeld. Zet de fles(sen) daarom gemakshalve in de koelkast en geniet niet al te decadent van deze ‘boerenwijn’ tijdens aperitivo en/of eten, dus in regulier wijnglas en zonder wijnkoeler. Bellofresco lambrusco en pignoletto worden jong, bij voorkeur binnen een jaar – na botteling – gedronken. Wanneer geopend, is het raadzaam die binnen een dag te nuttigen i.v.m. afnemend koolzuurgehalte.

Bellofresco is alleen online te koop én verkrijgbaar bij de betere horeca. Ufficio Damo uit Haarlem is aangesteld als importeur van Bellofresco in Nederland.

 

Geen 18, geen alcohol.

Bevestig dat je 18 jaar of ouder bent voor toegang tot Bellofresco.nl

Sorry, het ziet er naar uit dat je niet oud genoeg bent.

- -